Debesu laternas - labo domu un uguntiņu salūts


 

Pēdējā laikā Eiropā par populāru un aizraujošu alternatīvu salūtam ir kļuvušas debesu laternas. Tās ļauj ikvienam piedalīties svētku kulminācijas radīšanā. Debesu laternas ir piemērotas kāzām, dārza svētkiem, Jaunā gada svinībām vai jebkuram citam pasākumam. Nav nozīmes gada laikam vai diennakts stundai.
Āzijā jau gadu simtiem šīs laternas ir izplatītas, tur tās tiek dēvētas par debesu laternām, lidojošām laternām, gaismas laternām, gaismas baloniem, gaisa kuģīšiem, uguns laternām, vēlēšanu vai laimes laternām.
Debesu laternas ir izgatavotas no rīspapīra. To darbības princips ir pavisam vienkāršs. Ar silto gaisu, kurš rodas aizdedzot degli, balons piepildās un laterna paceļas gaisā. Pateicoties dabīgajiem materiāliem, kuri tiek izmantoti brīnumlaternu ražošanā pēc senām tradīcijām, piemēram, rīspapīrs un bambuss, šis produkts ir dabai draudzīgs. Palaistās laternas ir redzamas vairāku kilometru attālumā. Tām ir 5-12 minūšu (atkarībā no laternas lieluma) ilga degtspēja un to pacelšanās augstums var sasniegt 400 metrus.

Viena no debesu laternu galvenajām priekšrocībām ir tā, ka tās nerada skaņu, tādējādi netraucēsiet kaimiņus un nesabaidīsiet mājdzīvniekus.  Salīdzinot ar pirotehniku, šāds salūts būs daudz drošāks. Debesu laternas var izmantot jebkurā gada laikā un diennakts stundā, tomēr jāpievērš uzmanība laikapstākļiem - stipra vēja vai lietus laikā tās izmantot nedrīkst.

Debesu laternu palaišanā var piedalīties katrs viesību dalībnieks, radot īpašu svētku sajūtu. Arī bērni kopā ar vecākiem. Debesu laternas rada īpašu, romantisku noskaņu. Dienas laikā tās spēj priecēt ar savām krāsām, bet naktī - ar uguntiņām debesīs.


Tradicionāli cilvēki pirms brīnumlaternu palaišanas iečukst tajās vai uz tām uzraksta savas vēlēšanās vai laimes, bagātības, labsajūtas, panākumu un veselības lūgšanas, lai laterna to uznestu debesīs. Atbilstoši Ziemeļāzijas kultūrai, debesu laternu palaišana atbrīvo no nelaimes, nabadzības, slimības un ciešanām. Tiek teikts, ka palaižot laternas, viss sliktais uzlido debesīs un sākas jauna un laimīga dzīve.

Debesu laternu palaišana nav sarežģīta, tomēr to iesaka veikt vismaz divatā- viens pietur laternu, otrs- aizdedzina degli. Laterna jātur tik ilgi, kamēr tā piepildās ar silto gaisu un lēnām sāk celties augšā.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru