Bauda garšas kārpiņām - marmora siera kūka ar aveņu mērci






Viens no maniem pēdējā laika "garšīgākajiem atklājumiem" ir marmora siera kūka ar aveņu mērci. Recepte nāk no grāmatas "Kūkas", taču vairākkārt gatavojot, esmu to mazliet pārveidojusi. Šī kūka lieliski iederēsies jebkuros svētkos. Īpaši to novērtēs ciemiņi, kas iecienījuši šokolādi un lazdu riekstus. 

Pamatnei:
  • 300 g šokolādes cepumu
  •  40 g maltu lazdu riekstu
  • 180 g sviesta
Pildījumam:
  • 4 tējk. želatīna
  • 4 ēd. k. ūdens
  • 150 g rūgtās šokolādes
  • 500 g "Mascarpone" siera
  • 50 g pūdercukura
  • 4 ēd. k. grauzdētu, sīki sakapātu lazdu riekstu
  • 3 ēd. k. lazdu riekstu sīrupa
  • 250 ml saldā krējuma



Pagatavošana

Šokolādes cepumus smalki sadrupina vai sasmalcina blenderī. Pievieno maltus lazdu riekstus.

Sviestu izkausē un lej klāt cepumiem un riekstiem. Masu rūpīgi samaisa.

Viegli piespiežot, masu liek kūku veidnē ( Ø 28 cm) ar noņemamām malām. Pamatni uz vienu stundu novieto ledusskapī. 

 Pildījuma gatavošanu sāk ar želatīna uzbriedināšanu ūdenī. Karstā ūdens peldē to maisot izšķīdina.

Šokolādi liek karstā ūdens peldē un uz lēnas uguns izkausē.

 "Mascarpone" un pūdercukuru sakuļ. Pievieno želatīnu un rūpīgi vēlreiz sakuļ viendabīgā masā, ko vienādās porcijās sadala divās daļās. Vienai pievieno kausēto šokolādi, otrai - riekstus un riekstu sīrupu.

Saldo krējumu saputo. Pusi pievieno šokolādes, otru  pusi - riekstu maisījumam. 

Abus pildījumus rūpīgi samaisa.

Pildījumus pamīšus liek pamatnē.
 Virskārtu izlīdzina un kūku novieto ledusskapī vismaz uz 6 stundām, lai pildījums sabiezē.

Lai radītu kontrastu intensīvajai šokolādes garšai, kūku pasniedz ar aveņu mērci.
400 g saldētu aveņu atkausē un sablenderē (vai izberž caur sietu). Liek katliņā un pievieno apmēram 5 ēd. k. cukura (pēc garšas). Vāra uz mazas uguns apmēram 10 minūtes un nepārtraukti maisa, lai nepiedegtu.

Kūku pasniedz pārlietu ar aveņu mērci.

Labu apetīti!

2 komentāri:

Ieva Zandere teica...

Ē, šo es obligāti izmēģināšu. Izskatās sasodīti garšīgi :)

Unknown teica...

Sliktas atsauksmes par šo kūku vēl neesmu dzirdējusi. Noteikti izmēģini! :)

Ierakstīt komentāru